فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال دهم شماره 37 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال دهم شماره 37 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا ذوقی*، بیتا آجیل چی، سمیرا مدن دوست صفحات 9-20

    هدف از پژوهش حاضر نقش میانجی تنظیم هیجان در رابطه بین سبک های یادگیری، حل مسیله، هیجان خواهی و هوش فرهنگی با ادراک خطر بود. در این پژوهش کاربردی با روش توصیفی- همبستگی از بین رانندگان مرکز شهر تهران، تعداد 340 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های سبک یادگیری کلب (1984)، حل مسیله هپنر و پترسون (1982)، هیجان خواهی آرنت (1994)، هوش فرهنگی آنگ و ارلی (2004)، تنظیم هیجان گراس و جان (2003) و ادراک خطر رانندگی آلبرگ و راندمو (2001) پاسخ دادند. بیشترین فراوانی متعلق به مردان، دامنه سنی40 تا 50 سال و تحصیلات فوق دیپلم و کمتر بود. ضرایب استاندارد مسیرهای مستقیم بین سبک یادگیری، حل مسیله، هیجان خواهی و هوش فرهنگی با تنظیم هیجان به ترتیب 41/0، 31/0، 45/0، 45/0 و ضریب استاندارد مسیر مستقیم بین تنظیم هیجان با ادراک خطر 93/0 و شاخص برازش مطلق (GOF) برای الگوی پژوهش مقدار 38/0 به دست آمد و مشخص شد که سبک یادگیری، حل مسیله، هیجان خواهی و هوش فرهنگی با میانجی گری تنظیم هیجان بر ادراک خطر رانندگان شهر تهران اثر مثبت دارند (05/0<p).

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، سبک های یادگیری، حل مسئله، هیجان خواهی، هوش فرهنگی، ادراک خطر
  • رضا طلیمی*، محسن باقری، بهمن یاسبلاغی شراهی صفحات 21-34
    یادگیری مبتنی بر مغز، شناخت قواعد و مقررات مغز برای ایجاد یادگیری معنادار و سازمان دهی آموزش ها بر اساس آنها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اپلیکیشن آموزشی مبتنی بر مغز بر یادگیری و یادداری درس علوم تجربی دانش آموزان دوم ابتدایی در سال تحصیلی 99-98 انجام گرفت. روش پژوهش حاضر شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی استان قم و شرکت کنندگان شامل 30 نفر که به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شده بودند، به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره قرار گرفتند. ابزار این مطالعه شامل اپلیکیشن محقق ساخته مغز محور و آزمون یادگیری محقق ساخته بود. روایی این آزمون توسط مدرسان و متخصصان حوزه آموزش مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از روش کودرریچاردسون 20 مقدار 78/0 گزارش شد. دانش آموزان در گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت تاثیر آموزش مبتنی بر اپلیکیشن مغزمحور قرار گرفتند. به منظور تحلیل استنباطی داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که اپلیکیشن آموزشی مبتنی بر مغز بر یادگیری و یادداری تاثیر معنادار دارد. (p<0.05). بنابراین استفاده از اپلیکیشن آموزشی طراحی شده بر اساس اصول یادگیری مبتنی بر مغز، تاثیر قابل توجهی در یادگیری درس علوم تجربی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی دارد. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود اصول یادگیری مبتنی بر مغز در تولید اپلیکیشن های آموزشی جهت بهبود یادگیری و یادداری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر مغز، اپلیکیشن، یادگیری، یادداری
  • مرضیه غلامی توران پشتی*، بیتا رهنمای زربیجاری صفحات 35-46
    اضطراب ریاضی یکی از شایع ترین اضطراب هایی است که دانش آموزان در دوران تحصیل خود با آن روبه رو می شوند و عملکردشان به واسطه آن تحت تاثیر قرار می گیرد. روش های درمان متنوعی توسط پژوهشگران برای کاهش اضطراب ریاضی به کار گرفته می شود. هدف این پژوهش بررسی پژوهش های انجام گرفته در زمینه تاثیر روش های درمانی و آموزشی بر کاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان است. جامعه آماری پژوهش حاضر کل مطالعه های انجام شده و در دسترس درباره اثربخشی مداخله های آموزشی و درمانی بر اضطراب ریاضی است. برای انجام فراتحلیل در فاصله زمانی سال های 85 تا 99 تعداد 55 مطالعه شناسایی و 28 مطالعه وارد تحلیل شد. با توجه به اینکه برخی مطالعات از چندین متغیر یا مداخله استفاده کرده بودند، چندین بار در فرایند فراتحلیل بررسی شدند که در نهایت 33 اندازه اثر از کل پژوهش به دست آمد و با نرم افزار CMA2 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل نشان داد که میزان اندازه اثر مداخلات آموزشی و درمانی بر طبقه کلی اضطراب ریاضی به ترتیب 41/1- و 58/1- بود که از لحاظ آماری معنادار بود. بر اساس اندازه اثرهای به دست آمده می توان اظهار داشت که مداخلات آموزشی و درمانی بر اساس ملاک کوهن اثربخشی بسیار بالایی بر اضطراب ریاضی داشته و استفاده از مداخلات درمانی برای اضطراب ریاضی موثرتر است. جهت تاثیر متغیر تعدیل گر جنسیت بر اضطراب ریاضی از یک مدل فرا رگرسیونی استفاده شد. نتایج نشان داد که نقش تعدیل کنندگی جنسیت ضعیف است. همچنین این مطالعه توصیه هایی برای استفاده از مداخله های مختلف در بهبود اضطراب ریاضی بیان کرده است.
    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، مداخله آموزشی، مداخله درمانی
  • احمد بایندریان، رضا رحیمی، سمانه حدادی، شکوفه موسوی، علی خدایی* صفحات 47-66
    این پژوهش با هدف آزمون اثربخشی برنامه آموزش گام دوم بر افزایش کفایت هیجانی اجتماعی دانش آموزان ابتدایی انجام شد. در این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه و همراه با پیگیری، 48 دانش آموز پسر پایه ششم ابتدایی در دو گروه آزمایش (25 دانش آموز) و گواه (23 دانش آموز)، قبل و بعد از آموزش به سیاهه بیانگری خشم حالت/ صفت نسخه کودک و نوجوان (باریو، آلوجا و اسپیلبرگر، 2004)، سیاهه سازگاری دانش آموزان (سینها و سینگ، 1993) و مقیاس هوش هیجانی بار آن (بار آن، 2004) پاسخ دادند. برنامه گام دوم طی 6 هفته و هر هفته دو ساعت، به صورت گروهی و از طریق سامانه شاد اجرا شد. نتایج روش آماری تحلیل واریانس آمیخته ساده نشان داد که اثر اصلی عامل درون گروهی و بین گروهی و اثر تعاملی عوامل درون برون گروهی بر افزایش همدلی، مسیولیت پذیری اجتماعی، کنترل تکانه و کنترل خشم از نظر اماری معنادار و اثر اصلی و کنش متقابل عوامل بر سازگاری تحصیلی از نظر آماری غیرمعنادار بود. نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی گام دوم به مثابه یک مداخله روانی  آموزشی با تاثیرپذیری از منطق مفهومی مدل پردازش گری شناختی اطلاعات اجتماعی و نظریه یادگیری اجتماعی، موافق با دیگر نسخه های زبانی آن، در تعمیق خزانه مهارتی و سرمایه روانی دانش آموزان ابتدایی از نقش تعیین کنند ه ای برخوردار بود.
    کلیدواژگان: برنامه گام دوم، کفایت هیجانی اجتماعی، دانش آموزان ابتدایی
  • انور شاهمحمدی*، نعمت الله عزیزی صفحات 67-86
    هدف از این پژوهش، شناسایی، تحلیل و اولویت بندی شاخص های موثر بر کیفیت آموزش از دور: مورد دانشگاه پیام نور بود که با رویکرد آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) انجام گرفت. مشارکت کنندگان این پژوهش در بخش کیفی 15 نفر از استادان و دانش آموختگان آموزش از دور بودند که به صورتی هدفمند انتخاب و با آنها مصاحبه گردید. در بخش کمی مطالعه نیز جامعه آماری هدف (مدیران، برنامه ریزان و کارشناسان سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور) بودند که 215 نفر از آنان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و از آنها خواسته شده تا پرسش نامه پژوهش را تکمیل کنند. این پرسش نامه مشتمل بر 52 شاخص بود که روایی محتوای آن با استناد به نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 89 /0 ارزیابی و مورد تایید واقع شد. برای تحلیل داده های بخش کیفی از کدگذاری های باز و محوری بهره گرفته شد و برای تجزیه و تحلیل داده های کمی حاصل از پرسش نامه نیز علاوه بر شاخص های گرایش مرکزی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که مدل جامع کیفیت در نظام آموزش از دور دارای 7 بعد سازمان یاددهنده؛ یاددهنده؛ یادگیرنده؛ مبانی پداگوژی، تیوری و نسل های فناوری؛ مواد و محتوای آموزشی؛ روش ها و رویکرد های آموزشی؛ و زمان و مکان آموزشی با 52 شاخص مرتبط است که بر اساس آنها راهبردهایی برای ارتقای کیفیت آموزشی نظام آموزش از دور پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، نظام آموزش از دور، سازمان یاددهنده، یاددهنده، یادگیرنده، مواد و محتوای آموزشی
  • علی اکبر شریفی*، زینب خرمی صفحات 87-96

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبت به مادران بر کارکرد های اجرایی و انگیزش تحصیلی کودکان دارای اختلال کم توجهی و بیش فعالی صورت گرفته است. روش پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان دارای اختلال کم توجهی و بیش فعالی کاشان بود که از میان آنها 32 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. از پرسش نامه انگیزش تحصیلی هارتر (1981) و سیاهه درجه بندی رفتاری کارکرد های اجرایی استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش به صورت مجازی آموزش فرزندپروری مثبت را طی 7 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کرد و گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات آموزشی، پس آزمون اجرا گردید. داده ها پس از گردآوری با روش تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS-26 تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش فرزندپروری مثبت به مادران اثر معناداری بر کارکرد های اجرایی و انگیزش تحصیلی (63/71= F و 01/0  <p) کودکان دارای اختلال کم توجهی و بیش فعالی اثر دارد. در نتیجه به نظر می رسد آموزش فرزندپروری مثبت به مادران موجب بهبود کارکرد های اجرایی و انگیزش تحصیلی کودکان دارای اختلال کم توجهی - بیش فعالی می شود.

    کلیدواژگان: فرزندپروری مثبت، اختلال کم توجهی، بیش فعالی، کارکرد های اجرایی، انگیزش تحصیلی
  • فرشته پورمحسنی کلوری*، فاطمه قربانی آذر صفحات 97-108

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش سواد فضای مجازی بر میزان قربانی شدن ناشی از قلدری در فضای مجازی، خودکنترلی و تفکر انتقادی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 1399-1400 بود. پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه سوم متوسطه دوم شهر اردبیل بودند که از میان آنان30 نفر دانش-آموز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به گونه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. قبل از آموزش برنامه سواد فضای مجازی، آزمودنی های هر دو گروه به پرسشنامه های تجربه قلدری-قربانی سایبری CBVEQ ، پرسشنامه خود کنترلی تانجی و پرسشنامه تفکر انتقادی ریتکس پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش 8 جلسه آموزش سواد فضای مجازی را دریافت نمودند و گروه کنترل در این مدت هیچ مداخله ای را دریافت ننمودند. پس از اتمام برنامه آموزشی هر دو گروه مجددا به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند داده-ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش سواد فضای مجازی، خودکنترلی و تفکر نقادانه دانش آموزان را بهبود بخشیده و قربانی قلدری فضای مجازی شدن را کاهش داده است (05/0>p). بنابراین آموزش سواد فضای مجازی با افزایش آگاهی کاربران در خصوص استفاده از این فضا، می-تواند پیامدهای مخرب استفاده از فضای مجازی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سواد فضای مجازی، قربانی شدن، تفکرانتقادی و خودکنترلی
  • مهدی قربانخانی، کیوان صالحی*، ابراهیم خدایی، علی مقدم زاده، مرضیه دهقانی صفحات 109-125

    نظام آموزشی در هرکشوری فراتر از توان، امکان و انگیزه های معلمانش توسعه نمی یابد. معلم، عامل اصلی اجرای برنامه های تربیتی در مدرسه است. هدف این مطالعه، شناسایی عوامل، ملاک ها و نشانگر های مناسب برای سنجش آمادگی معلمی در دوره ابتدایی است. بدین منظور مرور منظمی در پژوهش های پیشین در بازه زمانی 2000-2021 انجام شد و پایگاه های داده های علمی شامل پروکویست، اریک، گوگل اسکالر، پایگاه مرکز داده های علمی جهاد دانشگاهی، پرتال جامع علوم انسانی و بانک اطلاعات نشریات کشور مورد جست وجو قرار گرفتند. پس از تدوین و اعمال ملاک های ورود و خروج و کنارگذاری مقالات نامتناسب با هدف پژوهش براساس بیانیه پریزما، 67 مقاله باقی ماند. نتیجه بررسی مقالات به شناسایی 191 نشانگر، 21 ملاک و 8 عامل اصلی منتهی شد. پس از دسته بندی یافته های مرحله مرور پیشینه، با مراجعه به کارشناسان در قالب مراحل فن دیمتل به عنوان یکی از انواع روش های تصمیم گیری گروهی بر اساس مقایسه های زوجی و قضاوت کارشناسان، میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هریک از ملاک ها مورد محاسبه قرار گرفت؛ یافته ها بیانگر آن بود که 5 ملاک اول به ترتیب میزان تاثیرگذاری شامل استعداد تدریس، حساسیت اخلاقی، تعهد و مسیولیت پذیری، تربیت عقلانی اخلاقی و پژوهش محوری است و همچنین با حذف میزان تاثیرپذیری ملاک ها و محاسبه خالص میزان تاثیرگذاری، برترین ملاک ها به ترتیب شامل پیش نیاز های اساسی معلمی، توانمندی های عمومی و برتر ذهنی، استعداد تدریس، ویژگی های نگرشی و عاطفی و مهارت های ارتباطی هستند. نتایج رتبه بندی ها نشان می دهد که ملاک های مربوط به عامل پیش نیاز های معلمی دارای بیشترین اثرگذاری هستند.

    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، آمادگی معلمی، استعداد تدریس، شایستگی های معلم، مرور منظم
|
  • Leila Zoghi *, Bita Ajilchi, Samira Madandost Pages 9-20

    The aim of the current research was the mediating role of emotion regulation in the relationship between learning styles, problem solving, thrill seeking and cultural intelligence with risk. In an applied research with descriptive-correlation method among drivers in the center of Tehran, 340 people were selected by available sampling method and they answered the questionnaires of learning style of Kolb (1984), Hepner and Peterson's problem solving (1982), sensation seeking of Arentt (1994), cultural intelligence of Ang and Earley (2004), emotion regulation of Gross and John (2003), and Ulleberg & Rundmo (2001)'s perception of driving risks.The highest frequency belonged to men, age range 40 to 50 years and higher education and less. The standard coefficients of the direct paths between learning style, problem solving, excitement seeking and cultural intelligence with emotion regulation are 0.41, 0.31, 0.45, 0.45, respectively and the standard coefficient of the direct path between emotion regulation and risk perception is 0.93 and The absolute fit index (GOF) for the research model was 0.38. Learning style, problem solving, excitement seeking, and cultural intelligence with the mediation of emotion regulation have a positive effect on the risk perception of Tehran drivers (P<0.05).

    Findings

    The highest frequency belonged to men, age range 40 to 50 years and higher education and less. The standard coefficients of the direct paths between learning style, problem solving, excitement seeking and cultural intelligence with emotion regulation are 0.41, 0.31, 0.45, 0.45, respectively and the standard coefficient of the direct path between emotion regulation and risk perception is 0.93 and The absolute fit index (GOF) for the research model was 0.38.

    Conclusion

    learning style, problem solving, excitement seeking, and cultural intelligence with the mediation of emotion regulation have a positive effect on the risk perception of Tehran drivers (P<0.05).

    Keywords: emotion regulation, Learning Styles, Problem Solv-ing, sensation seeking, cultural intelligence, risk perception
  • Reza Talimi *, Mohsen Bagheri, Bahman Yasbolaghi Sharahi Pages 21-34
    Brain-based learning is the knowledge of the rules and regulations of the brain to create meaningful learning and organize training based on them. The aim of this study was to investigate the effect of brain-based educational application on learning and memorization of experimental science course for second grade elementary students in the 98-99 academic year. The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all the second-grade male students of in Qom province and the participants including 30 people who were selected as the available sample were randomly divided into two groups of 15 people. The tools of this study included a researcher-made brain-based application and a researcher-made learning test. The validity of this test was confirmed by the instructors and experts in the field of education and also its reliability was reported to be 0.78 using the Koder Richardson 20 method. Students in the experimental group were influenced by brain-based application-based education for 10 sessions. In order to inferentially analyze the data, repeated measures analysis of variance was used. The findings showed that brain-based educational application has a significant effect on learning and retention.(p<0.05). Therefore, the use of educational application designed based on the principles of brain-based learning has a significant effect on learning and retention the experimental science course of second grade elementary students. According to the research results, it is suggested that the principles of brain-based learning be used in instructional application to enhance learing and retention.
    Keywords: Brain-Based Learning, Brain-Based Application, Learning, retention
  • Gholami Gholami *, Bita Rahnamayezabijari Pages 35-46
    Math anxiety is one of the most common anxiety types that students face during their studies and their performance is affected by it. Various treatment methods are used by researchers to reduce math anxiety. The purpose of this research is to examine the researches conducted in the field of the effect of therapeutic and educational methods on reducing students' math anxiety. The statistical population of the current research is all the available studies about the effectiveness of educational and therapeutic interventions on math anxiety. To perform meta-analysis between 1985 and 1999, 55 studies were identified, 28 studies were included in the analysis. Due to the fact that some studies used several variables or interventions, they were examined several times in the meta-analysis process. In the end, 33 effect sizes were obtained from the entire research. and analyzed with CMA2 software. The results of the analysis showed that the effect size of educational and therapeutic interventions on the general category of math anxiety was -1.41 and -1.58 respectively, which was statistically significant. Based on the size of the obtained effects, it can be stated that educational and therapeutic interventions based on Cohen's criterion have a very high effectiveness on math anxiety, and the use of therapeutic interventions for math anxiety is more effective. A meta-regression model was used to influence the moderating variable of gender on math anxiety. The results showed that the moderating role of gender is weak. Also, this study has given recommendations for using different interventions to improve math anxiety.
    Keywords: math anxiety, educational intervention, therapeutic intervention
  • Ahmad Bayandorian, Reza Rahimi, Samaneh Haddadi, Shokoufeh Mousavi, Ali Khodaei * Pages 47-66
    The aim of this study was to test the effectiveness of the second step education program on increasing the emotional social competence of elementary students. In this quasi-experimental study with pretest-posttest design and control group in company with follow up stage, 48 sixth grade male students (25 students) and (23 students) groups responded to the State-Trait Anger Expression Inventory-Child & Adolescent, the Adjustment Inventory for School Students and the Bar-On Emotional Quotient Inventory. The second step program was performed in experimental group for 6 weeks and two hours per week through the Shad system. The results of the statistical method of simple mixed analysis of variance showed that the main effect of within-subjects and between-subjects factors and the interaction effect of within-between-group factors on increasing empathy, social responsibility, impulse control and anger control were statistically significant. Also, the results showed that the effect of factors on academic adjustment were not statistically significant. The results of this study showed that the second step program as a psycho-educational intervention influenced by the conceptual logic of the cognitive processing model of social information and social learning theory, in agreement with other its language versions, was effective in strengthening the skill treasury and psychological capital of elementary students.
    Keywords: Second step program, social emotional competence, elementary school students
  • Anvar Shahmohammadi *, Nematollah Azizi Pages 67-86
    The purpose of this study was to identify, analyze and prioritize indicators affecting the quality of distance education: the case of Payame Noor University. In terms of purpose, this research is an applied research that was conducted with a mixed exploratory approach (qualitative and quantitative). The participants of this study in the qualitative section were 15 professors and graduates of distance education who were purposefully selected and interviewed. In the quantitative part of the study, the target statistical population (managers, planners and experts of the central organization of Payame Noor University) were 215 of them selected by available sampling and asked to complete the research questionnaire. This questionnaire consisted of 52 indicators whose content validity was evaluated and confirmed based on experts' opinions and its reliability was evaluated using Cronbach's alpha coefficient of 0.89. To analyze the data of the qualitative part, open and axial coding were used and to analyze the quantitative data obtained from the questionnaire, in addition to the central tendency indicators, confirmatory factor analysis was used. The results of this study showed that the comprehensive model of quality in the distance education system has 7 dimensions of Teaching Organization; Teacher; Learner; Fundamentals of Pedagogy, Theory and Generations of Technology; Educational Materials and Content; Teaching methods and approaches; And the time and place of education is related to 52 indicators that based on them, strategies have been proposed to improve the educational quality of the distance education system
    Keywords: Identify, Distance Education System, Teaching Organ-ization, Teacher, Learner
  • Aliakbar Sharifi *, Zeinab Khorami Pages 87-96

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of The Parenting Program to mothers on executive functions and academic motivation of children with attention deficit hyperactivity disorder. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest with a control group. The statistical population included all mothers of children with ADHD in Kashan, from whom 32 people were selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Harter’s academic motivation questionnaire (1981) and Behavior Rating Inventory of Executive Function were used. After the pre-test, the experimental group received positive parenting training in 7 sessions of 60 minutes, and the control group did not receive any training. After all training sessions, a post-test was performed. Data were analyzed by analysis of covariance and SPSS-26 software. The results showed that positive parenting education to mothers has a significant effect on executive functions and academic motivation (F = 71.63 and p <0.01) of children with attention deficit hyperactivity disorder. It seems that positive parenting education for mothers improves executive functions and academic motivation of children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Keywords: positive parenting, attention deficit disorder, Hyper-activity, Executive Functions, Academic Motivation
  • Fereshteh Pourmohseni Koluri *, Fatemeh Ghorbani Azar Pages 97-108

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cyberspace literacy training on the victimization of cyber bullying, self-control and critical thinking in high school students in 2019-2020. The present study was an experimental design with pretest-posttest with a control group. The statistical population included all third grade high school students in Ardabil, from which 30 students were selected by available sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Prior to cyberspace literacy training, both experimental and control groups answered the CBVEQ, the 13-item Tanji, self-control questionnaire, and the Ritex Critical Thinking Questionnaire. Then, the experimental group was trained in 8 cyberspace literacy program, but the control group was not receiving any intervention. After the training program, two groups respondent all questionnaires. The results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that cyberspace literacy training had improved cyber victimization and self-control (p <0.05), but cyberspace literacy training program had a significant effect on students' critical thinking in the experimental group. did not show. Findings show that cyberspace literacy training can reduce the destructive consequences of this network by increasing users' awareness about this phenomenon.

    Keywords: Cyberspace Literacy, Victimization of Cyber Bullying, Critical Thinking, Self-Control
  • Mahdi Ghorbankhani, Keyvan Salehi *, Ebrahim Khodaie, Ali Moghadazadeh, Marzieh Dehghani Pages 109-125

    Educational systems do not develop beyond the ability and motivation of their teachers. The teacher is the main factor in implementing educational programs in the school. The purpose of this study is to identify the factors, criteria and indicators for measuring teacher readiness in primary school. We conducted a systematic review in the period 2000-2021 and searched scientific databases including ProQuest, Eric, Google Scholar, SID, Ensani, and Magiran. We analyzed 67 documents based on PRISMA criteria. The results of the analyses led to the identification of 191 indicators, 21 criteria and 8 main factors. In the next step, the effect of each criterion on each other was estimated using the Dematel technique. Findings indicated that the first 5 criteria with most impact, respectively, include teaching aptitude, moral sensitivity, commitment and responsibility, rational and ethical training and being research-oriented. Also, by calculating the net impact, the top criteria include basic teacher prerequisites, general and superior mental abilities, teaching aptitude, attitudinal and emotional characteristics, and communication skills, respectively. The results of the rankings show that the criteria related to the teacher prerequisites factor have the greatest effect

    Keywords: elementary education, teacher readiness, teaching aptitude, teacher competencies, Systematic Review